Tips oss:
Tips
74 39 60 50
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Foto: Renate Rosenvinge
Det handler om fisk, folk og framtid. I to dager har politikere fra Trondheim, Frøya, Hitra og Nærøysund vært samlet i Nærøysund for å se nærmere på utfordringer og muligheter i havbruksnæringa – og for å snakke sammen om hvordan de kan løse dem i fellesskap.
Renate Rosenvinge
Publisert: 18.05.2025 kl 20:39
– Vi er små alene, men sterke sammen. Det handler om arbeidsplasser, strøm, og rekruttering, sier næringsrådgiver Heidi G. Nielsen fra Frøya.
Dag Roar Opdal, næringsrådgiver i Nærøysund kommune, var glad for å være vertskap for årets samling, og understreker at samarbeidet mellom de fire kommunene handler om mer enn bare politikk.
– Det vi gjør her er både faglig og praktisk viktig. Vi må ha møteplasser der vi får innspill fra næringslivet, og hvor politikerne kan se utfordringene med egne øyne, sier han.
Dag Roar Opdal, rådgiver for næring i Nærøysund kommune Foto: Renate Rosenvinge
Han forklarer at denne typen samlinger er en del av det formelle samarbeidet mellom Trondheim, Hitra, Frøya og Nærøysund. Hvert år samles formannskapene på rundgang. I år var det Nærøysund, neste år er det Trondheim, deretter Hitra og så Frøya.
– Tematikken handler i bunn og grunn om blå næringer, sier Opdal.
– Vi snakker om alt fra forvaltningsmessige forhold til verdiskaping og utfordringer med rekruttering og rammebetingelser. Og vi må bruke det vi hører her til å løfte saker videre politisk.
Opdal mener at slike felles arenaer er avgjørende for at de fire kommunene skal kunne stå sterkere sammen – både overfor fylkeskommunen og staten.
– Vi må snakke med én stemme hvis vi skal bli hørt, sier han.
Under samlingen ble politikerne delt i to grupper. Den ene dro til Ottersøya, den andre til Marøystranda – to steder som begge er sentrale for det blå næringslivet i Nærøysund. På Marøya, i næringsbygget Havet, møtte de flere aktører som hver på sin måte bidrar til verdiskaping og kapitalflyt i hele Trøndelag.
Torfinn Hansvik fra Moen Marin fortalte om satsingen på elektriske og hybride servicefartøy – og hvordan selskapet jobber for å bidra til det grønne skiftet i havbruket. Foto: Renate Rosenvinge
Blant dem som delte sine perspektiver, var Moen Marins tekniske sjef Torfinn Hansvik, som fortalte om selskapets satsing på servicefartøy og ny teknologi for havbruk – og hvordan de jobber målrettet for å bidra til det grønne skiftet i næringen.
Løsninger som reduserer utslipp og øker energieffektiviteten i flåten, og Hansvik understreket at det er fullt mulig å være både bærekraftig og lønnsom – dersom rammebetingelsene tillater det.
Svein Gustav Sinkaberg presenterte utviklingen i Sinkaberg og næringens utfordringer. Foto: Renate Rosenvinge
Blant regionens største aktører er konsernsjef Svein Gustav Sinkaberg i Sinkaberg AS. Han pekte på hvor avgjørende det er med stabile og forutsigbare rammer for å kunne utvikle næringen videre. Sinkaberg uttrykte frustrasjon over dagens byråkrati, og trakk fram eksempler der søknadsprosesser for nye lokaliteter har tatt over ti år. Han oppfordret politikerne til å bruke havbruksmeldingen som en anledning til å forenkle og samordne forvaltningen – og understreket at næringa ikke ber om almisser, men om forutsigbarhet.
På Ottersøya fikk den andre gruppen politikere møte Paul Ingvar Dekkerhus, direktør ved Moen Verft. Han viste fram dokka der de tar inn skip på opptil 100 meter, og fortalte om den sterke veksten bedriften har hatt de siste årene.
Paul Ingvar Dekkerhus fra Moen Verft fortalte om verftets kapasitet og dimensjoner – blant annet at dokka rommer skip på opptil 100 meter, med nesten 50 meter fra gulv til tak. Foto: Renate Rosenvinge
Moen Verft satser tungt på grønne løsninger, blant annet med utvikling av hybrid- og hydrogenfartøy. Paul Ingvar Dekkerhus understreker at det ikke er mangel på vilje eller teknologi – men på infrastruktur og støtte. Han sier at verftet er stolte av det de får til, og at de skaper store ringvirkninger for hele regionen. Samtidig er han tydelig på at det grønne skiftet ikke lar seg gjennomføre uten nok strøm – da blir det med praten.
En av de store båtene som nå er inne til vedlikehold ruver som en metallisk kjempe over kommunerepresentantene. Foto: Renate Rosenvinge
Han etterlyser bedre tilgang på kraft, mer offensive støtteordninger og et høyere politisk tempo. Moen Verft har allerede flere grønne prosjekter i gang, men opplever at framdriften hemmes av manglende ressurser og for lange prosesser. Han viser til hydrogenbåtprosjektet de nå utvikler, og sier det krever både energi og tydelige politiske prioriteringer. Dette er ikke noe de kan løfte alene.
Under møtet hos Moen Verft fikk politikerne høre om grønn satsing og bærekraftsprosjekter – og ble utfordret til å ta stilling til næringens behov. Foto: Renate Rosenvinge
Paul Ingvar Dekkerhus merker seg også at flere politikere ble overrasket over størrelsen og aktiviteten på verftet. Når man står i dokka, er det nesten 50 meter opp til taket. Han mener dette viser hvor viktig det er at politikerne faktisk kommer ut og ser hva som foregår – og ikke bare leser om det på papiret.
Heidi G. Nielsen, næringsrådgiver i Frøya kommune, var både entusiastisk og imponert etter samlingen i Nærøysund. Hun skrøt av vertskapet og fremhevet hvordan både program og stemning bidro til gode samtaler mellom politikere og næringsliv.
Heidi G. Nielsen, næringsrådgiver i Frøya kommune, roste vertskapet i Rørvik og sa hun var imponert over engasjementet og stoltheten i det lokale næringslivet. Foto: Renate Rosenvinge
– Det har vært kjempebra. Det er kanskje litt inhabilt å si, men dette har vært et veldig godt opplegg, sa Nielsen med et smil. Hun roste spesielt innsatsen fra GroAqua og andre aktører som hadde regien for deler av samlingen.
Hun trakk frem hvordan bedriftene som presenterte seg i Rørvik ikke bare var dyktige – men også oppriktig stolte av det de driver med. Det var rørende å høre hvordan de snakket om folkene sine, om rekruttering og om alt det de får til. Det var ekte engasjement. Alle snakket om det samme: hvordan vi skal få tak i folk, og hvordan vi skal beholde dem.
Heidi G. Nielsen og Dag Roar Opdal på vei ned til omvisning på Moen Verft. Foto: Renate Rosenvinge
Heidi pekte på hvordan små kystkommuner som Frøya, Hitra og Nærøysund bidrar tungt inn mot verdiskapingen i Trøndelag – ikke minst inn mot Trondheim. - Vi tre småkommunene bidrar med investeringer og sysselsetting som virkelig betyr noe. Men noen ganger opplever vi at veien inn til byen er kortere enn veien ut igjen.
Samtidig var hun tydelig på at dette samarbeidet gjør en forskjell. Det handler ikke bare om tall og politikk – men om å bli sett og hørt. Dette opplegget har vært både personlig og konstruktivt. Det viser hva vi får til når vi jobber i lag, sier hun.
Hun fortalte også at det å være i Rørvik ga en ekstra dimensjon til samlingen. - Det har vært så god stemning. Det er lett å bli inspirert her – både av folkene og energien. Dette samarbeidet gjør oss sterkere, både lokalt og nasjonalt.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.