Klargjør siden...
Ytringen

SalMar satser videre i Norge tross svakt kvartal

Illustrasjonsfoto oppdrettsmerde.
 Foto: Lillian Lyngstad

Illustrasjonsfoto oppdrettsmerde. Foto: Lillian Lyngstad

Lavt slaktevolum og svak prisoppnåelse preget første kvartal for SalMar. Likevel holder konsernet fast ved ambisiøse vekstplaner og styrker sin tilstedeværelse i både Midt- og Nord-Norge.

Publisert:

SalMar leverte et operasjonelt driftsresultat (EBIT) på 798 millioner kroner for konsernet i første kvartal 2025. For virksomheten i Norge var tallet 852 millioner. Hoveddelen av slaktevolumet kom sent i kvartalet, noe som bidro til lav snittvekt og høy andel nedgradert fisk. Dette førte til lavere prisoppnåelse enn ønsket, særlig i Midt-Norge, hvor EBIT per kilo falt til 12,7 kroner (42,6 kroner i første kvartal i 2024).

- Kort oppsummert er vi fornøyd med utviklingen på tilvekst og overlevelse i sjø, men finansielt er det dessverre svakt som følge av slakting sent i perioden og kvaliteten på slaktet fisk i kvartalet, sier Frode Arntsen, konsernsjef i SalMar ASA i en pressemelding.

Fokuset i kvartalet har vært å bygge biomasse for å legge til rette for høyere volumer utover året. Konsernet forventer uendret slaktevolum i andre kvartal sammenlignet med fjoråret, og opprettholder volumguiding med 256.000 tonn i Norge for året.

Mens Midt-Norge slet med lav slaktevekt og høy nedgradering, kunne Nord-Norge vise til god biologisk utvikling og høyere marginer. Her ble det slaktet 19.300 tonn med en EBIT per kilo på 28,9 kroner, en økning fra fjoråret.

Offshore-enheten SalMar Ocean rapporterte et negativt driftsresultat, med -43,4 kr per kilo. Dette skyldes lav snittvekt og høye kostnader. Også Icelandic Salmon leverte svake tall, med et negativt EBIT-resultat på -31,3 kroner per kilo, preget av høy dødelighet.

SalMar har i kvartalet gjennomført oppkjøpet av AS Knutshaugfisk i Midt-Norge, som tilfører 3.466 tonn MTB og fire lokaliteter. I april ble det også annonsert fusjon mellom Wilsgård AS og SalMar Farming. Fusjonen samler 5.844 tonn MTB fra Wilsgård i Nord-Norge inn under SalMar-paraplyen. Transaksjonene styrker konsernets operasjonelle kapasitet og regionale forankring.

– Wilsgård er et veldrevet selskap som i likhet med SalMar driver havbruk i et av de beste områdene i verden for lakseproduksjon. Denne fusjonen vil ikke bare styrke vår posisjon i regionen, men også bidra til økt operasjonell effektivitet, kostnadsreduksjoner og finansiell robusthet. Vi har store ambisjoner for fremtiden og ser frem til å videreutvikle kombinasjonen av våre selskaper, forteller Arntsen.

Endringer i eierstruktur
SalMar har i løpet av de siste kvartalene gjort flere strukturelle grep i konsernet. I desember 2024 solgte selskapet sin 66 prosent eierandel i Osan Settefisk AS. Som en del av transaksjonen overtok SalMar også 41 prosent eierskap i Flatanger Settefisk AS. Salget ga en regnskapsmessig gevinst på 198 millioner kroner. I tillegg ble minoritetsinteressen i Osan Settefisk fjernet, noe som styrket SalMars egenkapital.

Tidligere, i oktober 2024, kjøpte SalMar de resterende 25,7 prosentene i SalmoSea AS og ble eneeier. Den negative minoritetsinteressen på 40 millioner kroner ble da fjernet fra balansen, noe som isolert sett økte egenkapitalen med 16 millioner kroner. Oppgjøret var 8 millioner kroner i kontanter.

Om bruk av AI i Ytringens journalistikk

Denne artikkelen er produsert med bistand av AI-teknologi. Ytringen bruker AI-hjelpemidler fra Transkriptor, Adobe og OpenAI for å tilgjengeliggjøre innhold i flere formater, samt supplere og forbedre innhold. Alle publiseringer i Ytringen er gjennomgått av et menneske, og redaksjonen tar alltid den endelige avgjørelsen om hva som publiseres.