Klargjør siden...
Ytringen

Forslaget om kutt i yrkesfag i regionen:

- En katastrofe for næringslivet

Leder Lill Harriet Sandaune i Trøndelags hovedutvalg for utdanning, og Nærøysunds varaordfører Terje Settenøy får grundig innføring om Ytre Namdal vgs og behovene i regionen fra rektor Anita Frelsøy.
 Foto: Jon Audun Haukø

Leder Lill Harriet Sandaune i Trøndelags hovedutvalg for utdanning, og Nærøysunds varaordfører Terje Settenøy får grundig innføring om Ytre Namdal vgs og behovene i regionen fra rektor Anita Frelsøy. Foto: Jon Audun Haukø

- Dette er ett av de mest idiotiske forslag jeg har sett, sa daglig leder Lars Fredrik Mørch da han møtte leder i fylkeskommunens hovdutvalg før helga.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2023 kl 14:54

Dagen før 3.500 personer markerte sitt syn i den betente saken om tilbudsstruktur, på festplassen i Namsos onsdag, gjestet leder i hovedutvalg for utdanning og integrering, Lill Harriet Sandaune (Frp), Ytre Namdal.

Her fikk hun, sammen med partifelle Terje Settenøy, høre i klare ordelag hva blant annet kutt i byggfag ved Ytre Namdal videregående skole vil si for distriktet. Det fikk hun både fra skoleansatte, næringsforening og byggebransjen.

Rasere en region

- Dette er ett av de mest idiotiske forslag jeg har sett. Det kan rett og slett ikke gjennomføres. Det kommer til å rasere for en region i vekst. Vi trenger alle de fagarbeidere vi kan få, og det er allerede utfordringer med rekruttering, sa daglig leder Lars Fredrik Mørch da han møtte leder i fylkeskommunens hovedutvalg før helga.

På besøk hos Namdalskysten Næringsforening fikk Lill Harriet Sandaune og Terje Settenøy rene ord for pengene fra daglig leder Lars Fredrik Mørch og Trekons prosjektleder og NK, Ole-Kristian Haraldsvik.
 Foto: Jon Audun Haukø

På besøk hos Namdalskysten Næringsforening fikk Lill Harriet Sandaune og Terje Settenøy rene ord for pengene fra daglig leder Lars Fredrik Mørch og Trekons prosjektleder og NK, Ole-Kristian Haraldsvik. Foto: Jon Audun Haukø

Han får støtte fra Trekon, et av byggefirmaene i Ytre Namdal som kjenner rekrutteringsutfordringene på kroppen.

Utfordrende rekruttering

- Vi har 16 ansatte i dag, og har fulle ordrebøker. Vi kommer til å trenge mer folk framover, og da må være med på å tenke langsiktig. Å ha utdanningstilbudet fullt ut i distriktet vårt er kjempeviktig for videre vekst og rekruttering, sier Ole-Kristian Haraldsvik.

Ole-Kristian Haraldsvik er prosjektleder og NK i Trekon.





 Foto: Jon Audun Haukø

Ole-Kristian Haraldsvik er prosjektleder og NK i Trekon.

Foto: Jon Audun Haukø

I 2021 ble Trekon årets forhandler for Overhalla Hus, og høster støtte fra partneren.

- Et godt og desantrisert tilbud innen byggfag er avgjørende for oss også. Vi vet at Trekon er dyktige både med tanke på lærliger og de som er enda yngre. I tillegg har vi et godt samarbeid med skolene både i Ytre- og Indre Namdal - hvor de deltar i prosjekter for oss, og tar oppdrag for både oss og Trekon, sier Ola Seem, salgsrådgiver privatmarked.

Gir ingen lovnader

Mens posisjonspartiene foreløpig ikke vil være konkrete i forhold til skoletilbud som er foreslått lagt ned, er Ap og SV klare på hve de synes. De vil ikke være med på å legge ned skoletilbud og videregående skoler.

Hovedutvalgsleder Lill Harriet Sandaune (Frp) ser også helst at de ikke trenger å legge ned tilbud. Men noen lovnad om at det ikke blir kutt i Namdalen, - det vil hun ikke gi.

Ståle Valø er både kommunepolitiker for Venstre og en av de med ansvar på byggfag på Ytre Namdal vgs. Han tok gjerne en prat med de to Frp-erne.
 Foto: Jon Audun Haukø

Ståle Valø er både kommunepolitiker for Venstre og en av de med ansvar på byggfag på Ytre Namdal vgs. Han tok gjerne en prat med de to Frp-erne. Foto: Jon Audun Haukø

- Vi har en økonomisk og demografisk utfordring som vi må ta tak i. Så håper jeg vi klarer å se distrikt for distrikt, og opprettholde et faglig godt tilbud i alle regioner av Trøndelag. Det er dette arbeidet vi er i gang med.

- Men du kan ikke love at tilbudene i Namdalen består?

- Jeg vil være forsiktig med å spå det. Vi har et flertall i Trøndelag som er nødt til å ta tak i realitetene. Nå har Terje Settenøy tatt meg med på en runde for å se hvordan ting er, så har jeg iallfall mer kunnskap å basere en beslutning på.

– Den politiske saken er ganske som forventet. Fylkesdirektøren har jobbet grundig, og lagt fram et forslag med store endringer i tilbudsstrukturen. Det er sånn at antall elever går ned over hele Trøndelag, med unntak av Trondheim. Det må vi ta inn over oss, og gjøre et et vedtak som ivaretar et godt opplæringstilbud til elevene ut fra handlingsrommet vi har, sier Sandaune.

Den videre behandlingen

Det uttalte behovet for å redusere på drift og investeringer i utdanningssektoren de kommende årene har skapt stort engasjement i fylket. Det har kommet inn ca. 300 høringssvar om skolebruksplan og helhetlig tilbudsstruktur for perioden 2024-2026.

Høringsfristen var 20. oktober.

Yrkesopplæringsnemnda hadde saken 9. november, mens Hovedutvalg for utdanning behandler den 15. – 16. november. Endelig vedtak gjøres i Trøndelag fylkesting 6. – 7. desember.

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.

#VideregåendeVis flere

#Kutt i tilbudVis flere