Klargjør siden...
Ytringen

Se videoreportasje fra nullutslippsparken:

Norges første hydrogenanlegg for maritim sektor åpnet på Kråkøya

Torsdag var en gledens dag for samarbeidet mellom NTE, H2 Marine, Salmar og Moen Marin - som endelig kunne starte opp produksjon av hydrogen på Kråkøya.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.04.2024 kl 09:59

Etter lang tid med utprøvinger av anlegget, er det klart for produksjon ved pilotanlegget ytterst på Kråkøya. En start som også markerer muligheten for å skape en industripark i Nærøysund med nullutslipp.

Torsdag var pressen invitert til pilotanlegget som er det første av sitt slag i Norge. Et hydrogenanlegg som leverer til blå sektor. Dermed gir det mulighet for denne næringen til å gå over fra fossilt brennstoff til renere energi på sine båter.

Håvard Grøtan Nilsen, avdelingsleder for prosjekt- og teknologiutvikling og Thomas Williksen, prosjektleder for H2-pilotanlegget på Kråkøya med whisypreferansen "First Batch Rørvik Hydrogen 2024" på flaske.
 Foto: Knut Sandersen

Håvard Grøtan Nilsen, avdelingsleder for prosjekt- og teknologiutvikling og Thomas Williksen, prosjektleder for H2-pilotanlegget på Kråkøya med whisypreferansen "First Batch Rørvik Hydrogen 2024" på flaske. Foto: Knut Sandersen

Avdelingsleder for prosjekt- og teknologiutvikling i NTE, Håvard Grøtan Nilsen, sier til Ytringen at samarbeidet mellom produsent av hydrogen og kunden som skal ta den i bruk har vært helt avgjørende for å få prosjektet realisert.

- Det er den berømte "høna og egget"-problematikken om hvem som skal komme først. Her har vi gjennom et samarbeid fått til en løsning som gjør at vi har kommet så langt som vi har i dag.

Thomas Williksen foran selve kjernen og hjernen i produksjonen av hydrogen.
 Foto: Knut Sandersen

Thomas Williksen foran selve kjernen og hjernen i produksjonen av hydrogen. Foto: Knut Sandersen

Når man produserer hydrogen kreves det store mengder strøm, og elektrisitet vil være en mangelvare i store deler av landet - om man ønsker å bevare og få til ny verdiskapning i Norge. Nærøysund vil trenge mer energi i tiden fremover mener en rekke fagfolk.

- Det er også viktig å hente ut mest mulig av produksjonseffekten. Som blant annet å utnytte overskuddsvarmen vi får her over i produksjonen til annen virksomhet, som for eksempel landbasert oppdrett, gjør at vi får ut mest mulig energi av strømmen vi henter ned, sier Grøtan Nilsen.

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.

#IndustriparkVis flere

#H2 MarineVis flere