Klargjør siden...
Ytringen

Råfisklaget med nytt tilbud:

Kvalitetskurs i videregående

Norges Råfisklag vil gjerne kurse elever også i Ytre Namdal. Bildet er fra Meløy.
 Foto: Norges Råfisklag

Norges Råfisklag vil gjerne kurse elever også i Ytre Namdal. Bildet er fra Meløy. Foto: Norges Råfisklag

Norges Råfisklag ønsker å tilby kvalitetskurs for elever innen blå sektor ved videregående skoler. Ytre Namdal videregående skole bejubler tilbudet.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.07.2023 kl 10:16

- Dette er kjempepositivt for elever innen naturbruk hos oss. Vi er helt avhengige av et godt samarbeid med næringa. At Råfisklaget kommer med et slikt tilbud er gode nyheter for våre elever, sier Janne Kristin Nordli, pedagogisk leder for yrkesfagene ved Ytre Namdal videregående skole.

Tilbud til skoler med blå linje

Gjennom det nye tilbudet ønsker Norges Råfisklag å gi fremtidens fiskere kunnskap og holdninger som kan bidra til at norsk sjømat kan konkurrere i det øverste sjiktet kvalitetsmessig. Etter å ha gjennomført kvalitetskurs for elever på videregående skoler på Meløy og Senja, ønsker de nå å tilby kurset til alle videregående skoler som har blå linje med fiske og fangst.

- Vi sikter oss inn på høstsemesteret ettersom vinter og vår går til ordinære kontrolloppgaver i forbindelse med blant annet skreisesongen, sier kursansvarlig Jonette Braathen.

Braathen er en av kontrollørene i Råfisklaget med kompetanse og erfaring på kvalitet, og det er hun som har utarbeidet undervisningsopplegget for elever på blå linje.

Fysiologi og behandling

Siden 2015 har Råfisklaget, på oppdrag fra myndighetene, gjennomført et lovpålagt kvalitetstilsyn. Det gjøres gjennom samtale og veiledning på kaikanten, med både fiskere og fiskekjøpere. Gjennom tilsynet kontrolleres og dokumenteres det hvordan fiskebåten er rigget for å ivareta fangsten, samt hvordan fangsten er behandlet og kjølt.

Kvalitetskurset Råfisklaget tilbyr vil inneholde tema som fiskens fysiologi, mikrobiologi og bakterier - men også fangstbehandling som bløgging, sløying, kjøling og oppbevaring, samt rutiner, økonomi og markedet for ulike kvaliteter.

Godt samarbeid

Selv om kurset er tilpasset både undervisningsplaner og det som er viktig å kunne om kvalitet når elevene selv skal begynne sin yrkeskarriere i villfisknæringen, kan det justeres med spesielle behov eller ønsker. Det lover Janne Kristin Nordli vil komme.

- Jeg mener elevene våre har alt å tjene på å delta i et slikt opplegg. Og kan det justeres spesielt inn mot våre ønsker og behov, så er jo det supert. Vi har Råfisklaget nært oss, og ser fram til enda mer samarbeid. Vi setter utrolig pris på å ha næringa på laget, sier hun.