Tips oss:
Tips
74 39 60 50
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Å flyte er viktig om du havner i kaldt vann ved et uhell. Foto: (Illustrasjonsbilde)
Seks personer omkom i drukningsulykker i september, - en av dem i Ytre Namdal. Så langt i år har 69 personer druknet i Norge. Det er én flere enn på samme tid i fjor.
Jon Audun Haukø
Publisert: 05.10.2023 kl 11:20
Sist oppdatert: 10.10.2023 kl 16:56
Fem menn og én kvinne druknet i september. Den yngste var i 30-årene, mens den eldste var i 80-årene. Halvparten av drukningsulykkene skjedde i Vestland fylke, som har flest drukningsulykker så langt i år.
Tre av drukningsulykkene i september skjedde etter fall fra land. Det var én ulykke i tilknyting til et yrkesfartøy, én under bading og én person mistet livet da et kjøretøy havnet i sjøen. Én ulykke er også kategorisert som «Annet».
I oktober skjer de vanligste drukningsulykkene etter fall fra land og fra fritidsbåt, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk for perioden 2017 – 2022.
– I oktober er det fremdeles en god del aktivitet på sjøen. Hummerfisket er høstens store eventyr for mange. Tenk sikkerhet før og under turen; Sjekk værmeldingen, bruk flyteplagg, kle deg godt og sørg for at du kan varsle om du trenger hjelp, sier Tanja Krangnes, som er fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.
Redningsselskapet minner også om det er begynner å bli kaldt både i vannet og i lufta.
En person som faller i vann som er kaldere enn 15 grader, kan få kuldesjokk. Personen vil gispe ukontrollert, og står i fare for å puste inn vann og drukne. Kuldesjokk fører også til at hjertefrekvensen og blodtrykket øker raskt, noe som kan føre til hjertestans.
– Om det skulle skje er det viktig å vite at du skal konsentrere deg om å flyte til du får kontroll på pusten. Len deg bakover og prøv å puste normalt. Bruk hendene og beveg armene for å flyte. Når du har kontroll på pusten, kan du handle, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.