Tips oss:
Tips
74 39 60 50
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Foto: Infografikk fra Nav
120 personer sto helt uten jobb i Nærøysund ved utgangen av august. Det er 26 flere enn på samme dato i fjor, og utgjør 2,3 prosent av arbeidsstyrken.
Jon Audun Haukø
Publisert: 02.09.2023 kl 13:00
Sist oppdatert: 04.09.2023 kl 13:48
Antall helt ledige har økt med 11 prosent det siste året. Det betyr at ved utgangen av august er 4 176 personer, eller 1,6 prosent av arbeidsstyrken, helt uten jobb eller er på tiltak gjennom NAV. Det er nå 252 flere arbeidssøkere i Trøndelag enn i august i fjor. Samtidig er det langt færre ledige jobber enn for ett år siden.
Det er antall helt ledige som øker mest og det er 359 flere enn august i fjor. Dette utgjør en økning på 11 prosent.
– Trøndelag har fortsatt den laveste ledigheten i landet, sammen med Nordland. Men den siste prognosen fra NAV varsler om økt ledighet framover, fordi prisvekst og høyere renter fører til at folk bruker mindre. Det vil sannsynligvis bety lavere aktivitet i for eksempel bygg og anlegg, og i handel og service, sier direktør Torbjørn Aas i NAV Trøndelag.
Direktør Torbjørn Aas i NAV Trøndelag sier den siste prognosen fra NAV varsler om økt ledighet framover, fordi prisvekst og høyere renter fører til at folk bruker mindre. Foto: Nav/Arkivfoto
NAVs prognose for arbeidsmarkedet forteller også at selv om ledigheten vil stige, vil det fortsatt bety en lav ledighet framover.
I utgangen av august har Trøndelag og Nordland den laveste bruttoledigheten (1,6%), Oslo har den høyeste med 2,8 prosent, og landsgjennomsnittet er 2,2 prosent.
I august ble det registrert 1 291 nye arbeidssøkere i Trøndelag. 369 av disse opplyser om at de har mistet, eller kommer til å miste jobben. 303 meldte seg som arbeidssøker fordi de er permitterte.
Tallet på langtidsledige øker litt. I utgangen av august i år har 805 personer har vært helt uten arbeid eller aktivitet i minst 26 uker.
Antall helt ledige går ned i primærnæringene, barne- og ungdomsarbeid, helse, pleie og omsorg samt ingeniør- og ikt-fag. I alle andre yrkesgrupper øker ledigheten. Størst økning er det i yrkesgruppene ledere, butikk- og salgsarbeid og i bygg og anlegg. Det er flest helt ledige blant personer uten eller med ukjent yrkesbakgrunn (523), fulgt av industriarbeid (414) og butikk- og salgsarbeid (398).
Med unntak av de som er 60 år og over øker antall helt ledige i alle aldersgrupper. Ledigheten øker prosentvis mest blant de som er under 20 år og i aldersgruppen 40-49 år. Menn i alderen 20-24 år har den høyeste andelen helt ledige (2,9%). Kvinner på 60 år og over ligger lavest (0,6%). Mer enn en tredel av de helt ledige er under 30 år (1 276).
– Vi har rett og slett ikke råd til at unge som kan og vil jobbe, blir stående utenfor arbeid og utdanning. Vi trenger dem. Gjennom ungdomsgarantien, som trådte i kraft 1. juli, skal unge sikres tett og tidlig oppfølging, og alle som kan og vil jobbe skal få muligheten til det, sier Aas.
I august ble det utlyst 3 149 stillinger, det er 21 prosent færre enn i august i fjor. Med unntak av yrkesgruppen undervisning, er det færre stillinger sammenlignet med i fjor for alle yrkesgrupper. Med unntak av Røyrvik ble det utlyst en eller flere stillinger i alle kommuner i Trøndelag i august.
Så langt i år er det utlyst 31 414 stillinger i Trøndelag. Dette er en kraftig nedgang (-24%) fra i fjor. Med unntak av undervisning, hvor det er utlyst 9 prosent flere stillinger enn i fjor, er det en nedgang i antall utlyste stillinger innenfor alle yrkesgrupper.
Størst nedgang er det i yrkesgruppen bygg og anlegg hvor antall stillinger er halvert (-49 prosent). Også innenfor ingeniør- og ikt-fag (-38%) samt reiseliv og transport (-37%) er det betydelig færre stillinger.
Røyrvik har nå den høyeste ledigheten i Trøndelag (2,8%), fulgt av Frøya (2,5%), Midtre Gauldal og Nærøysund (begge 2,3%). Åtte av fylkets 38 kommuner har mindre enn en prosent ledighet, og lavest er ledigheten i Lierne (0,1%), Tydal (0,3%), Osen og Selbu (0,7%). Det siste året har ledigheten økt mest i Holtålen og Rennebu. Den har gått mest ned i Snåsa og Indre Fosen.