Klargjør siden...
Ytringen

Mener en nasjonalpark på Ytre-Vikna vil bidra til å styrke vernet av norsk kystnatur på nasjonalt nivå

Borgan - myrlandskap - Fugltjønna.
 Foto: Synnøve Hanssen

Borgan - myrlandskap - Fugltjønna. Foto: Synnøve Hanssen

Miljødirektoratet anbefaler nå at det settes i gang en prosess for å utrede en nasjonalpark på Ytre Vikna. Dette kommer frem i et brev fra Klima- og miljødepartementet, der direktoratet mener en nasjonalpark vil gi et mer helhetlig vern av det unike kystområdet. Kommunestyret ga grønt lys i fjor.

Publisert:

Spørsmålet rundt en eventuell nasjonalpark på Ytre-Vikna ble politisk behandlet i kommunestyret i Nærøysund sommeren 2024. Da vedtok kommunestyret å godkjenne at Statsforvalteren i Trøndelag starter opp arbeidet med å utrede en nasjonalpark i området. Kommunen har i ettertid presisert at utredningen må inkludere en evaluering av hvordan tidligere vernevedtak har påvirket dyrelivet.

I dette området på Ytre Vikna har det lenge pågått to separate verneplanprosesser: ett marint vern i Borgan-Frelsøy og en revisjon av det eksisterende Borgan og Frelsøy naturreservat. Nå foreslår Miljødirektoratet å slå sammen disse prosessene og heller utrede muligheten for å etablere en nasjonalpark.

Unikt område

Miljødirektoratet peker på at Ytre-Vikna oppfyller kravene i naturmangfoldloven for å bli nasjonalpark. Området består av store og verdifulle naturtyper som tareskoger, tidevannspoller, ålegrasenger og kystlynghei. Det er også et viktig område for sjøfugl, særlig som nærings- og overvintringsområde.

I dag er det 41 nasjonalparker på fastlandet i Norge, men svært få inkluderer kyst- og sjøområder. Ifølge Miljødirektoratet er den nærmeste nasjonalparken i sør Raet på Sørlandet, mens Lofotodden er den nærmeste i nord – men med begrenset sjøareal. De mener derfor at Ytre-Vikna vil bidra til å styrke vernet av norsk kystnatur på nasjonalt nivå. Borgan og Frelsøy naturreservat og dyrelivsfredning inngår i Ramsarområdet Vest-Vikna kystlandskap, det vil si at det har internasjonal vernestatus.

Kan påvirke landbruk

Direktoratet påpeker at ikke alle deler av området nødvendigvis oppfyller kravene for å bli nasjonalpark. Spesielt på Borgan er det aktiv landbruksdrift, og her kan det være aktuelt med andre verneformer. Det er også spørsmål om hvordan områder med Ramsar-status, som Vest-Vikna kystlandskap, skal forvaltes dersom en nasjonalpark opprettes.

- Dersom departementet kommer frem til at det ikke skal settes i gang en prosess for utredning av nasjonalpark, legger vi til grunn av de to pågående prosessene med marint vern og revisjon av eksisterende vern videreføres. Statsforvalteren har i brevet av 08.07.24 gitt uttrykk for at de avventer et eventuelt oppdrag med å utrede for nasjonalpark, samt at det i et eventuelt oppdrag bør det være avklart om verneområder med Ramsar-status kan forvaltes av et nasjonalparkstyre, skriver miljødirektoratet.

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.

#RamsarVis flere