Tips oss:
Tips
74 39 60 50
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Siste fredag i oktober feires ostens dag, og i år feires dagen samtidig som oste-VM arrangeres i Trondheim. Ost er ikke bare godt, det er flere grunner til å spise litt ost hver dag. Foto: Melk.no
Siste fredag i oktober feires ostens dag, og i år feires dagen samtidig som oste-VM arrangeres i Trondheim - med blant andre Litlvea gård fra Nærøysund som deltaker.
Publisert: 27.10.2023 kl 05:00
Sist oppdatert: 28.10.2023 kl 12:25
Norge har tidligere hevdet seg i konkurransen med to norske oster som verdensmestere. At ost smaker godt er nærmest udiskutabelt, her får du derfor tre andre grunner til å spise ost med god samvittighet.
Ost kommer i mange ulike varianter. Felles for dem alle er at de inneholder flere viktige næringsstoffer. Spesielt er ost en god kilde til kalsium, og spiser du to brødskiver med gulost (40 gram) dekkes hele 40 % av det anbefalte inntaket av kalsium for voksne. Gulost såvel som hvitmugg-, blåmugg- og kittmodnet ost er alle naturlig laktosefrie, og derfor kan laktoseintolerante spise de fleste oster! I tillegg inneholder all ost fett i ulik mengde, både mettet og umettet, proteiner av høy kvalitet og mikronæringsstoffer som fosfor, sink, B-vitaminer og magnesium.
Det ser ut til at næringsstoffer i ost kan bidra til å balansere syren fra mat og drikke med lav pH. I en tid der vi stadig drikker mer lettbrus og andre sure drikker vil det derfor være smart å avslutte måltidet med litt ost fordi proteiner og fett fra disse matvarene kan legge seg som en beskyttende hinne på tennene.
Fete meieriprodukter er sammen med kjøtt og kjøttprodukter de største kildene til inntaket av mettet fett i befolkningen. Ny og spennende forskning viser imidlertid at ulike meieriprodukter kan ha ulik virkning på kolesterolet, til tross for det samme fettinnholdet. Flere forskere har konkludert med at ost ikke øker kolesterolet på samme måte som for eksempel smør. Det ser faktisk ut som om at ost kan virke beskyttende mot hjerte- og karsykdommer. Siden ost vanligvis inneholder mye mettet fett, må det være noe annet i osten som motvirker denne effekten. Hvilke andre faktorer i ost som eventuelt gir denne beskyttende virkningen vet vi ikke nok om enda, og her trengs det mer forskning.
Forskning viser at ost kan være bra for skjelettet, tennene og at det ikke gir økt kolesterol.
Gulost gir deg rikelig med kalsium, mens brunost gir deg jod.