Tips oss:
Tips
74 39 60 50
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Redningsskøytene «Mærsk» (bildet) fra Namsos og RS «Knut Hoem» fra Rørvik ble kalt ut på søk etter at en mann ble meldt savnet ved Jøa i Namsos kommune. Mannen ble funnet omkommet i sjøen av mannskapet på RS «Mærsk». Foto: Redningsselskapet
Fire personer omkom i drukningsulykker i oktober. Så langt i år har 73 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.
Publisert: 02.11.2023 kl 17:00
Siden 2017 har Redningsselskapet registrert mellom fem og 14 drukningsulykker i oktober måned.
– Det er positivt med en nedgang i oktober i år, selv om fire ulykker alltid er fire for mange. Vi håper på samme utvikling i månedene framover, og ser fram til at den nye fiskeri- og havministeren Cecilie Myrseth følger opp arbeidet med nullvisjon og handlingsplan for drukningsforebygging, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet.
Tre av ulykkene i oktober skjedde i forbindelse med fritidsbåt, mens en ulykke er registrert som fall fra land.
I Trøndelag omkom en mann i 20-årene etter et båtvelt på en innsjø i Overhalla kommune. Den andre mannen som var om bord, klarte å svømme i land. I Namsos kommune, også det i Trøndelag, ble en mann i slutten av 70-årene funnet livløs i sjøen i nærheten av en båtbrygge. I Sømna kommune i Nordland druknet en mann, sannsynligvis etter fall mellom båten og brygga.
I Rogaland ble en mann i 30-årene funnet omkommet i et vann i Klepp kommune. Hendelsesforløp og når vedkommende havnet i vannet er så langt ikke kjent.
Av de 73 som har omkommet så langt i år, er hele 93 prosent (68 personer) menn. 61 prosent er fra 40 år og oppover.
Fall fra land er den desidert vanligste ulykkestypen i november og desember, etterfulgt av drukning fra fritidsbåt og etter fall gjennom is.
– Det kan være sleipt og isete rundt sjø og vann på senhøsten og tidligvinteren. Da er det ekstra viktig å passe godt på seg selv, både når man går langs bryggekanten etter julebordet eller skal fjerne snø fra båten, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.
– Hvert år er det dessverre flere som drukner etter å ha falt mellom båt og brygge. Ta gjerne på flytevest når du sjekker båten, og vit at det er mulig å komme seg opp igjen om du er uheldig. Vi oppfordrer også alle båthavner til å sjekke at sikkerhetsutstyr som stiger, belysning og livbøyer er på plass og i god stand, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.