Ytringen

Vel gjennomført heimevernsøvelse

9.trinn fra Kolvereid skole besøkte HV under øvelsen.
 Foto: privat

9.trinn fra Kolvereid skole besøkte HV under øvelsen.
Foto: privat

Heimevernet har nå gjennomført sin årlige repetisjonsøvelse i Ytre Namdal.

Publisert:

Her er det god stemning og mange folk, til tross for det kalde og tidvis våte høstværet. En soldat står ved adgangen, noen øver på avstandsbedømmelse, mens en annen gruppe forsvinner inn i skogen på patrulje, og man hører skuddene fra skytebanen idet Ytringen ankommer skytebanen på Kolvereid.

Selv om det henger opp skilt med "adgang forbudt" i øvelsesområdet har de hatt litt besøk. 9. trinn på Kolvereid skole fikk ta turen innom og se hva de driver med. Områdesjef kaptein Per Helge Westermann tror de fleste synes det så ganske spennende ut.

Her er det omtrent 100 soldater, men kun fire av heimevernssoldatene fra Ytre Namdal og Leka er kvinner. Det er de ikke helt fornøyd med. Heldigvis er det en økende andel kvinner som gjennomfører førstegangstjenesten nå, og de gleder seg til å få et mer variert miljø også i Heimevernet.

– Denne øvelsen har vi hatt mye utdanning på enkeltmannsferdigheter, skyteferdigheter, vakttjeneste og sanitet. Det er forskjellige fag; etterretning, sanitet, personell og så videre. Heimevernet har jo mange bra kurs, sier kaptein Westermann.

Under årets øvelse har de trent på mye forskjellig, blant annet oppdragsløsning, vakt og sikring og ledelse. Under hele øvelsen foregår det en konkurranse mellom lagene for å se hvem som kan mest når de er ferdige. Vi tar en tur innom gjengen som holder på å bli ferdig på skytebanen. Der er en og en oppe og skyter mens resten ser på fra bak standplass. Da øves det på flere skytestillinger og forflytning. Utenfor skytebanen står neste gjeng og venter på å få komme inn.

Tidligere i år har de stått vakt ved grensen til Sverige, men Westermann forklarer at de kan bidra til mye, blant annet leteaksjoner og ulykker.

– Vi har hatt møte med ordførerne i Leka og Nærøysund. Vi synes det er viktig å få fram at vi også er her som en sivil ressurs og kan hjelpe til med mye, avslutter Westermann.