Tips oss:
Tips
74 39 60 50
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Økonomisjef Fred Moen og kommunedirektør Karl-Anton Swensen. Foto: Lillian Lyngstad
Kommunedirektør Karl-Anton Swensen la denne uken fram det ferdige forslaget til budsjett og økonomiplan for Nærøysund. - Det er et stramt og nøkternt budsjett, sier Swensen og legger til at målet er å etablere en bærekraftig økonomi i løpet av de neste tre år.
Lillian Lyngstad
Publisert: 21.11.2024 kl 15:00
Sist oppdatert: 21.11.2024 kl 15:10
- Det er et nøkternt budsjett som prøver å ivareta de utfordringene som vi har fremover. Heldigvis så har vi klart å gjennomføre ganske store omstillinger i 2024 som gjør at vi nå kan begynne å planlegge framover. Men det blir stramt, og vi må kjøre en del omstillinger og prosjekter i 2025, sier Swensen.
- Samtidig er vi glade for at vi er i sluttfasen for prosjektet "Dreining fra institusjon til heldøgns bemanna omsorg". Det gjør at vi også rigger oss for tiden framover og den utviklinga vi har. Vi vil bli bedre rigga til å håndtere pleie- og omsorg i framtida, med stadig flere eldre og flere behov og mer krevende rekrutteringsutfordringer i forhold til fagkompetanse og slike ting. Vi skal videreføre det arbeidet og følge opp i 2025 er planen i budsjettet, sier Swensen som ser lys i tunnelen.
- Hvis politikerne er med og kjører det løpet som er skissert framover her så vil vi i løpet av tre år kunne etablere en bærekraftig økonomi og begynne å dreie fokuset på utvikling fremover. Vi har en plan for å komme i økonomisk balanse innen 2027.
Økonomisjef Fred Moen mener dette er et realistisk budsjett. Han forteller at innsparingsbehovet har vært pekt på allerede fra 2020, men nå ser han at de endelig er på rett kurs.
- I fjor fikk vi virkelig belyst utfordringsbildet og gapet, og vi gjorde politikerne bevisste på det. Og så må vi også berømme politikerne med tanke på den investeringsplanen som de hadde i fjor som vi viderefører nå. Vi har tatt ned investeringene til et absolutt minimum, sier Moen.
- Det som har vært nevnt i dreininsgprosjektet er jo at det er en adskillig forventningsavklaring som må til. Det er viktig, for det er jo et stort gap mellom forventningene som innbyggerne har og de mulighetene man har til å levere lovpålagte tjenester. Så får vi samkjørt dette så vil det bidra til framtidig bærekraftig drift, sier Moen.
- Kommunalområder, enhetsområder og stabsavdelinger har hatt en krevende jobb med utarbeidelse av driftsbudsjett innenfor svært begrensede rammer, skriver kommunedirektøren i sin oppsummering.
- Omstillingen i 2024 har hatt god effekt, og det er derfor viktig at en holder trykk på tiltakene for å kunne oppnå bærekraftig drift om et par år. Pågående prosjekt innenfor PLO vil peke ut retningen og hvilke tiltak en må gjøre for å ivareta nødvendig omstilling, skriver han.
Kommunedirektøren har i forslag til vedtak tatt dette arbeidet videre for å strukturere helse og velferd tilpasset omstillingsutfordringene.
- Det er håp om at en får satt ny organisering og ledelse av helse og velferd i 2025. Endrede rammebetingelser og høyt driftsbudsjett forsterker behovet for omstilling. Spesielt vil dette gjelde flyktningetjenesten fremover som følge av nasjonale føringer, skriver han.
- Organisering av arbeidet med barn og unge søkes ivaretatt i ny plan i løpet av 2025. Det er viktig å se dette arbeidet i en sammenheng der en har tydelig ledelse og rapportering for å tilpasse seg behovene og satsingen på en systematisk måte. Utenforskapet i kommunen må en søke å få bedre grep om. Derfor foreslår kommunedirektøren at en iverksetter et prosjekt med formannskapet som styringsgruppe. Det er viktig å få oversikt over virkemiddelapparatet og mulighetsbildet slik at en strategisk og målrettet kan vurdere tiltak for bedre å få tatt tak i situasjonen, står det i oppsummeringen.
Budsjettet er nå sendt over til formannskapet. Etter at formannskapet har kommet med sin innstilling til budsjett er det kommunestyret som endelig vedtar budsjettet i sitt møte 12. desember.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.