Leena og Rudolph gir musikk i gave til folket
Rudolph Stakemann jobbet hele sin yrkeskarriere som profesjonell pianist, men nå har sykdom gjort at han ikke kan spille mer. Kona Leena vil imidlertid at musikken skal leve videre, og har sammen med mannen Rudolph nå gitt en gave til Norveg i form av et konsertflygel til en verdi av 400.000 kroner.
Publisert: 23.09.2021 kl 08:40
Hva bringer en amerikansk konsertpianist fra New York - bosatt i Sverige og hans finske kone til Ytre Namdal? Jo svaret er enkelt - muligheten for fiske.
Leena og Rudolph sin historie i ytterdistriktet starter 11 år tilbake i tid.
– Vi så en annonse på Finn at det var tomt til salgs på Måneset. Rudolph ville gjerne til Norge for å fiske. Han var da en ivrig sportsfisker. Vi kjøpte dermed tomt og bygde hus, sier Leena og forteller at dette var etter at de var blitt pensjonister i 2010. Paret trivdes godt på Måneset og slo seg til ro der.
– Det var jo litt galskap å flytte til et helt nytt land når man var blitt pensjonist, ler Leena.
– Tenkt det, en mann som var 70 år, flyttet til et annet land og begynte å bygge hus, sier hun og forteller at de ble boende på Måneset i ti år.
Men så ble Rudolph syk, og paret så seg nødt til å flytte til Rørvik for å komme nærmere helsetilbudet.
Fantastisk pianist
Men før han ble syk var det en del som fikk oppleve hans evner som pianist også her i distriktet. Blant annet har han ved et par anledninger spilt på lørdagskafé på Norveg.
– Han er en helt fantastisk pianist, sier museumsleder Nina Grindvik Sæternes ved Norveg, og Leena legger til at Rudolph har spilt i Sverige og har jobbet både i Finland og Tyskland. Hun forteller at han er utdannet pianist fra Juillard school of music, og jobbet som pianist hele livet. Etter at han flyttet til Sverige var han akkompagnatør ved musikkhøgskolen i Stockholm. I og med at han var amerikansk statsborger fikk han ikke undervise i Sverige i piano. Så oppgaven hans ble å akkompagnere studenter som trakterte andre instrumenter. Og når det kom utenlandske musikere og hadde masterclass på musikkhøgskolen var han med. Han har spilt med flere kjente musikere - deriblant med James Goldway, som er en irsk fløytist. Så når det kom prominente musikere til skolen så var han med og spilte.
Ville gi bort flygel
– En dag kom Leena til meg og sa; jeg synes at Norveg skal ha et flygel, sier Nina og hun svarte som sant var at, jo det skulle de gjerne hatt, men det var såpass høy kostand at det hadde de ikke sjanse til å få til. Hun visste ikke da at Leena hadde tenkt å gi dem penger til det.
– Leena ga seg ikke på dette flygelet, smiler Nina og forteller at Leena avslørte at hun hadde tenkt å donere nesten 400 000 kroner til dette. Overveldet av denne generøsiteten startet Nina jakten på et ordentlig flygel, og det er en historie i seg selv.
– Jeg visste at Leena og Rudolph hadde et flygel av type Bechstein 205 da de bodde på Måneset. Det kunne de ikke ta med seg til Rørvik, så Leena solgte det til en pianoforretning i Oslo. Jeg ringte så til Hellstrøm i Oslo, som hun hadde solgt det til, og lurte på om han hadde det ennå. Og det hadde han, men han hadde satt i gang en omfattende restaurering som kostet 300 000 kroner. Flygelet hadde gjennomgått en fullstendig restaurering. Lena fikk en positiv overraskelse, da det viste seg at det er deres Bechstein som kommer tilbake til distriktet.
Klare føringer
– Vi hadde jo fått klare føringer på at vi ikke måtte kjøpe et dårlig flygel. Det måtte være av god kvalitet. Det var hun veldig bestemt på, og det var fint at hun var klar på det, for dette har vi egentlig ikke god greie på, sier Nina som syntes det var ekstra artig å få hit det flygelet som Leena og Rudolph hadde eid.
For å forsikre seg om at dette var et godt kjøp, fikk Nina hjelp av pianist Bengt Egil Hanssen i Oslo til å få testet det. Han dro til forretningen, og prøvde det etter at det var ferdigrestaurert.
– Han sa det var helt nydelig klang i det, og at vi ikke skulle bekymre oss for å kjøpe dette flygelet. Så vi kjenner en trygghet på at vi har gjort et bra kjøp, sier Nina.
– Det er jo artig at det er dette flygelet som kommer hit, selv om det er litt rart å kjøpe sitt eget flygel. Men nå er det snart her, og da kan jeg komme hit og se på det og huske hvordan det var da Rudolph var hjemme og spilte hele dagen, sier hun og forteller at de kjøpte det i Sverige i 1980.
Fantastisk gave
– Det er en helt fantastisk gave å få. Vi har ikke ord, for vi er så glade. Vi hadde aldri kunnet hatt denne muligheten for å investere i dette. Det er en utrolig fin gest overfor Norveg, og det vi har jobbet med her. Vi har fått til dette fantastiske bygget, og Leena har helt rett - det fortjener faktisk et ordentlig flygel, sier Nina og viser hvor det skal stå i rommet - under de høye seglene så klangen kan føres rundt i hele lokalet.
– Det gir mange muligheter. Det er ikke bare en gave til museet. Det er en gave til folket også.
– Det var det som var meningen at det skulle være, smiler Leena.
– Dette er et møtested for alle i alle livets faser. Flygelet er noe som kan brukes i alle sammenhenger - konserter, taffelmusikk, eller hva det måtte være. Vi har allerede booket første konsert etter ønske fra Leena. Den første som får spille på flygelet blir Erik Breivik og det blir 8. oktober, sier Nina. Breivik har sine røtter i Rørvik.
– Han studerer på musikkhøgskolen i Oslo og er 20 år, så han blir nok veldig flink når han får litt erfaring, sier Leena, som har hørt han spille via mobiltelefon.
– Jeg er nysgjerrig på å høre han spille på ordentlig, sier Leena, som har kommet med et ønskerepertoar av melodier som hennes mann brukte å spille - blant annet av Chopin og andre kjente komponister.
– Det er artig at det er en ungdom som får slippe til første gang, sier Nina og legger til at dette flygelet skal bli til glede for mange.
Musikken lever
Flygelet ankommer i neste uke med egen bil opp fra Oslo. Leena tør ikke helt å glede seg over det ennå og tenker alt som kan gå galt går galt, så hun tør ikke helt tro på det før flygelet står på plass. Da ser hun fram til å se musikken leve. Leena har ikke selv jobbet med musikk, men er god til å lytte, som hun selv sier. Etter at han ble syk har det ikke blitt mer spilling, men musikken lever videre gjennom cd-utgivelser, og nå gjennom at hans gamle flygel får sin plass i Norveg.
– Musikken er "underbar", og alle mennesker skal nå få muligheten til å ta del i den, sier generøse Leena.