Krabber gir arbeid til lokale ungdommer med arbeidslyst
Det mangler ikke på tiltaks- og arbeidslyst i Sørensen-familien. Når skolen ringer ut drar Sander, Torgeir, Kevin og Olav for å dra krabbeteinene sine. De står også opp grytidlig for å få levert fangsten før de må på skolen.
Publisert: 30.10.2020 kl 09:47
Sist oppdatert: 27.01.2022 kl 11:21
Det blåser stiv kuling en søndag ettermiddag i begynnelsen av oktober, men litt vind stopper ikke disse unge krabbefiskerne fra å få opp bruket sitt fra havets bunn. Ferden vår går fra småbåthavna på Rørvik og Marøya og ut i Nærøysundet.
Søskenbarna Torgeir Sørensen (17 år) og Sander Haug Sørensen (17 år) startet med å fiske krabbe i fjor for å tjene noen ekstra kroner. Dette ga mersmak, så de er i gang i år også. Broren til Sander, Kevin Haug Sørensen (16 år) og søskenbarnet Olav Sørensen (15 år) hev seg også med med denne sesongen.
Ungdommene prøver å være ute og fiske krabbe hver dag. Unntaket er i helgene. Da er det ikke mulig å levere inn krabber, for mottaket er stengt. Men tidlig mandag morgen er de oppe og leverer inn fangsten sin. Så bærer det avgårde til skolen. Olav går i 10. klasse på Rørvik skole og de andre tre går på naturbruklinja på Ytre Namdal videregående skole. De er de eneste i klassen sin som driver med dette på fritiden sin.
Når skolen er over og middagen er fortært drar de ut igjen for å dra og å sette krabbeteinene på nytt. Mesteparten av teinene har de fått fra andre fiskere og noen er til låns.
Guttene er fordelt på to båter hvor fedrene Reinert og Marvin Sørensen er båtførere i hver sin aluminiumsbåt for dagen. Livet på sjøen har de unge guttene fått oppleve siden de var små, for kjærligheten til hav og fiske har alltid vært sterkt på farsiden. Farkostene er fylt med en haug med tomme blå plastkasser fra krabbemottaket og forhåpningsfulle ungdommer er spente på om det venter fulle krabbeteiner på dem.
Båtshaka svinges utfor ripa og blåsa dras hurtig opp og knytes fast, lina legges over garnhaleren og spenningen stiger. Har det blitt fangst?
Teine etter teine blir dratt opp og tømt. Noen er nesten tomme, med bare et par stykker i, og noen har fått mange gjester. De som det er lite i, trenger som oftest bare en liten oppstramming av åpningen. Er det for løst får krabbene til å krype ut igjen.
Krabbene plukkes ut av teinene og sorteres på tre «avdelinger», hunn-, hann- og skadd krabbe. Ikke alle de besøkende i krabbeteinene var ønsket ombord. Små brune og en aldri så liten smule heslige sjøstjerner (ophiura ophiura?) vrimler det tydeligvis av i Nærøysundet. Disse fikk bastant skyss overbord igjen.
Ifølge guttene var fangsten ikke like stor på starten av sesongen, men det tok seg opp etterhvert. Den minste fangsten på en dag var på 70 kilo, og den største var på 400 kilo. Med en kilospris på 12 kroner per krabbe i fin form og 8 kroner per kilo for skadd krabbe (for eksempel med en klo) fører denne fritidssysselen til en god del penger i banken.
– Jeg sparer til førerkort og bil, svarer Olav Sørensen på spørsmål om hva alle pengene skal brukes til.
– Sander og Kevin har fått penger til lappen og kjøretøy i konfirmasjonsgave så der spares det til hus, sier pappa Reinert Sørensen.
– De yngste er de beste fiskerne, sier Olav utfordrende og gliser til søskenbarnet Sander. At det er konkurranse mellom de to båtene om hvem som får størst fangst blir det ikke lagt skjul på.
– Hvorfor holder dere med på dette?
– Tjene penger, og så er det spennende, sier Olav Skarstad Sørensen, de andre to nikker istemmende.
Drømmen for de tre krabbefiskerne når de er ferdig med utdanningen sin er å bli skippere og fiskere, og der har de kommet godt i gang med karrieren allerede. En ting er sikkert - det blir krabbefiske neste år også på kvartetten.