Rett valg av utdanning gir store muligheter

Mye å hente på å prøve seg fram på karrieredag ved Rørvik skole, mener (f.v.) Heidi Hernes, Eline Lysberg og Gøril Rasmussen.
Det å velge utdanning er et stort valg som kan prege hele livet. Tiendeklassinger på Kolvereid og Rørvik fikk nylig mer å tenke på da elever fra videregående var på besøk for å fortelle om valg av skole.
Publisert: 10.11.2020 kl 14:59
Når tiendeklassinger skal velge yrke, er det en stor fordel at de kjenner til hva floraen av utdanninger innebærer. Hva går fagene ut på og hva kan man jobbe med hvor og til hvilken lønn etterpå.
Populære akvafag
Hilde Kalland mener å ha sett flere interesante alternativ under karrieredagen på Rørvik skole. Sammen med klassevenninna vil de vite mer om flere skoler.
– Jeg er ikke så glad i å lage mat. Jeg har lyst til å gå akvafag på Val videregående, men det blir litt fram og tilbake før jeg får bestemt meg, forteller hun sammen med klassevenninna Mathilde Chanel Sørø.
– Jeg er sikker på å gå akvafag på Val, og er interessert i sjø og fisk, og båter "of course."
Oliver Nordaunet mener dagen gir ok innblikk i fagene.
– Vi kan se an yrkene, men jeg har bestemt meg for å gå "teknisk, industriell produksjon" (TIP) for lenge siden. Jeg liker på mekke, sier han og har fått se stramming av kjede på motorsag av David Wigdahl fra landbruksfag ved Val videregående.
– Flere fatter interessen når vi forteller om fagene, sier han.
– Hva skal du bli?
Line Sofie Grunnan skal snart velge utdanning.
– Vi hører om forskjellige linjer på flere videregående skoler. Jeg skal gå akvafag, har jeg bestemt meg for - kanskje, sier Grunnan litt lattermild. Hun er som mange av elevene i tiende, litt usikker.
Gøril Rasmussen fra Opplæringskontoret for fiskerifag i Nord-Trøndelag OFNT forteller om "sjømatproduksjon."
– Her i distriktet er muligheten veldig god. Elevene kommer ut i bedrift og blir lærlinger raskt. Hygiene, renhold og kvalitet på mat er noen alternativ, sier hun sammen med Iselin Pedersen, elev ved Ytre Namdal videregående.
– Vi har det sosialt bra, forteller hun på kjøkkenlag med Beatrice Ulsund.
– Matfag er veldig praktisk rettet, og vi skaper mat som gleder andre.