Ytringen

Hvor kommer søpla fra?

Ikke all søppel er like lett å hente med seg.
 Foto: Val vgs

Ikke all søppel er like lett å hente med seg.
Foto: Val vgs

Ja, det er en av utfordringene som elevene ved Val videregående skole skal gå i gang med å finne ut av etter at de nå har avsluttet strandryddingen langs Foldafjorden.

Publisert:

Mandag og tirsdag var 56 skoleelever fra Val videregående skole i full gang med å sanke inn søppel langs strendene ved Foldafjorden. Foruten å samle inn søppelet skal elevene være detektiver og forsøke å spore opp hvor søpla kommer fra.

Elevene ble fordelt i syv ulike grupper, og med hjelp av skolen egne tre båter og tre båter fra Oppdretternes Miljøservice (OMS) har de fått samlet sammen søppel, og nå venter sortering og rapportering.

Både mengde søppel, type og opphav er det som elevne skal finne ut av, og torsdag skal elevene legge frem sine rapporter i plenum.

For noen av elevene venter også en tur til Oceanize sitt anlegg hvor de får innblikk i de ulike prosessene som gjenvinnbar plastsøppel går igjennom.

– Vi håper at ved å gå i dydben på søppelproblematikken så vil det også kunne skape en holdningsendring hos elevene slik at de blir mer bevisst hvor de selv kaster søppel, sier lærer Joar Eide til lokalavisa.

Aksjon som har fått navnet "Operasjon Foldafjord" er et samarbeid mellom skolen, OMS og Oceanize.