
En av de mange tingene Sofie har deltatt i er klimakonferansen, Broen Til Fremtiden. Her diskuterte de blant annet de eldstes erkjenninger, og de yngstes bekymringer. Foto: Privat
Da farfar døde åpnet Sofie hjertet for troen på et evig liv
Sofie Marcelie Hopshaug Bakke var i sitt første ungdomsrådsmøte i Nidaros bispedømme allerede etter at hun var konfirmert. Nå er hun leder i Nidaros Ungdomsråd og får jobbe for å bryte fordommene rundt det å være ung og kristen, og kunne ikke vært stoltere.
Publisert: 16.12.2021 kl 07:43
Sofie Marcelie Hopshaug Bakke er 21 år, og er bosatt i på Vikhammer utenfor Trondheim. Her bruker hun store deler av hverdagen i en barnebolig på Kattem sammen med barn med alvorlige psykiske og fysiske utfordringer. I tillegg er hun tilkallingsvakt på SFO, og som BPA (brukerstyrt personlig assistanse) for en blind mann. Med andre ord, Sofie er veldig glad i omsorgsrollen og at hun har et stort hjerte for andre mennesker.
Tidlig kristen
Sofie flyttet til Trondheim i 2019, men har vært medlem i Nidaros ungdomsråd i mange år. Allerede året etter at hun hadde konfirmert seg fikk hun tilbudet på en nyttårsgudstjeneste i bygda. Det var prosten som spurte om hun var interessert i å besøke ungdomstinget i Nidaros bispedømme.
– Jeg ble egentlig litt satt ut, men jeg lot meg overtale og dro ned til Frosta hvor samlingen skulle være. Sammen med mange andre unge kristne.
Sofie forklarer at hun i utgangspunktet var veldig spent. Hun var den eneste delegaten fra Namdalsregionen, og hun kjente derfor ingen andre som var der.
Fordommer

Den tidligere lederen av ungdomsrådet i Nidaros Bispedømme, Alan Akali fra Namsos er fornøyd med at Sofie tar hans plass. Foto: Privat
– Jeg var veldig usikker på hvem jeg ville møte, og jeg var redd for at jeg skulle treffe på veldig konservative kristne som kunne hele Bibelen utenatt, gikk kledd i pene klær, hadde nystelt hår og at jeg dermed ville føle meg utenfor.
Heldiggvis for Sofie var den første personen hun la merke til en gutt, med mange piercinger, store øredobber, en slitt t-skjorte og bleket hår.
– Han, slik som alle andre jeg møtte der var veldig hyggelig, og jeg la fort merke til at alle ungdommene som var her var helt "vanlige" ungdommer slik som meg selv.
Sofie forteller at de aller fleste drev med idrett, studerte innenfor ulike studieretninger og hadde ulike hobbyer.
– Jeg innså raskt at dette kun var en gjeng med ungdommer som hadde til felles at de var nysgjerrig på den kristne trua.
Siden den gang har Sofie vært valgt inn i Nidaros ungdomsråd, og nå i høst ble hun valgt inn som leder.
Leder i Nidaros ungdomsråd
– Det var veldig fint å få den tillten fra alle sammen, og jeg er veldig heldig som får lov til å være med på så mange ulike ting.
Sofie har blant annet vært på studieturer til Sverige, Røros og deltatt på samtaler rundt håp og klima sammen med tidligere biskoper.
Den unge lederen har også vært med å vigslet den nye biskopen i Nidarosdomen. Her ble det avholdt en stor høytidelig seremoni, og hele Nidaros var fylt med folk.
– Det var veldig stas. Jeg fikk til og med være med som en av to under førti år og lese noen ord under seremonien, forteller Sofie.
– En av de som deltok på seremonien var faktisk Kong Harald, legger hun til.
På spørsmål om hun ble nervøs for å fremføre foran kongen svarer hun lett.
– Nei, jeg var nok ikke stressa. Jeg hadde bursdag den samme helga, og hele familien min var på besøk. Jeg tror nok de var mer stressa enn meg.
Den kristne åpenbaringen
Sofie forteller at kristendommen har vært med henne siden oppveksten.
– Mamma har alltid vært troende, og av den grunn har også jeg fått lov til å velge å delta på ting. Men det var alltid fordi jeg hadde lyst selv, sier Sofie.
Hun forteller videre at hun ikke hadde en oppvekst som var sterkt preget av den kristne troen, men i 2013 skjedde det noe som åpnet Sofie mer opp for kristendommen.

Sofie i Biskopen i Hamar, her var det 60-års jubileum siden den første kvinnelige presten ble ordinert i Norge. Foto: Privat
– Farfaren min døde i 2013, like før jul. Han var en veldig god støttespiller for meg, og vi hadde et veldig nært forhold.
Denne hendelsen satt dype spor i 13-år gamle Sofie, og hun ønsket så inderlig at han fortsatt skulle være der sammen med henne.
– Jeg åpnet meg derfor veldig for det åndelige, for da kunne jeg leve med den troen at selv om han ikke er her fysisk sammen med oss, så er han sammen med oss likevel, forklarer Sofie.
Det var i denne perioden Sofie virkelig bestemte seg, og siden den gang da har troen kun vokst seg sterkere. Likevel har hun aldri turt å åpne seg opp om sitt valg før hun så at det fantes mange likesinnede som henne.
En mangfoldig kirke
– Jeg følte veldig på stigmaet hjemme i Nærøy, og jeg turte ikke stå frem om troen min.
Sofie forteller at fordommene fortsatt er der, og at det raskt dukker opp spørsmål rundt, abort, homofili, alkohol, og samleie.
– Jeg forstår hvorfor folk forhåndsdømmer, fordi jeg har jo selv vært i deres sko.
– Den norske kirke er veldig mangfoldig, og det er viktig og ta i betraktning at vi nå befinner oss i 2021. Jeg ser også at de konservative holdningene rundt disse temaene forsvinner mer og mer, konstaterer Sofie.
Hverdag og framtid
Siden Sofie er ei ung jente med mange jern i ilden kan det fort bli mange ting på en gang. Heldigvis har hun gode rådgivere og støttespillere, både i form av familie, venner og folk innenfor kirken.
Hun forteller likevel at hun har veldig lyst til å jobbe med folk, og kanskje se på muligheten for å studere teologi og presterollen etter hvert.
– Tiden får vise hvilke valg jeg tar. jeg kan gjerne tenke med å fortsette innenfor helse, men med et større fokus på det åndelige, og enkeltmennesket i jobben.
Sofie avslutter med å fortelle at hun uansett er veldig takknemlig for at hun allerede som 13-åring fant troen sin, og at hun tidlig i tenårene fant andre å dele den sammen med.
– Dette hadde veldig mye og si for min utvikling som person, og for hvem jeg er i dag, avslutter den reflekterte unggjenta.