Ytringen

Utvider overnattingstilbudet på Herlaug

Vidar Furre endrer driften av Vertshuset Herlaug til å gå fra et utested til å bli et overnattingssted. Større forutsigbarhet på inntekter er hovedårsaken.

Publisert:

Siden 2001 har Vidar Furre drevet vertshus og pub på hjemgården som ligger idyllisk til på østsiden av Leka. I ti år arrangerte han også hagefester i bakgården, og fremdeles står scenen hvor band som Too Far Gone og Terje Tysland samlet over 600 gjester fra fjern og nær.

Fisketuristene viste vei

I 2012 innså Furre at arbeidsmengden ble for stor og inntekten for liten til at det lot seg gjøre å drive stedet videre.

I fem år etterpå leide han ut plassen, men i 2019 tok han grep om driften selv og startet en større ombygging. Det var i overnatting at lønnsomheten lå.

– Jeg har drevet overnatting for fisketurister siden 2009 i det bygget der, sier han og peker over mot det ene sidebygget hvor et stort skilt med Leka Sjøfiske preger den ene veggen.

I det som var barndomshjemmet til Furre ble det bygget om til fem soverom, og mangt et språk er blitt snakket her siden 2009.

Vertshuset bygd om

I 2019 starter han å bygge om selve vertshuset. Hele underetasjen samt halve andre etasjen ble gjort om til overnatting, og huser i dag fem soverom. Det eneste som sto igjen var Tausloftet hvor mang en lekværing har skålt for bedre dager. Nå blir også dette gjort om til to nye soverom.

– I dag kan jeg ta imot femten gjester, og så kommer de to nye rommene i tillegg. Når disse er på plass så ligger det an til å kunne gi en omsetning på en million tenker jeg, anslår Furre nøkternt.

Stort tap under korona

Furre har allerede bestillinger for neste år til en verdi av 400.000 kroner, og håper på en hel sesong uten koronaavbrudd.

– I fjor fikk vi først fisketurister i midten av juli, og det var ikke så mange utenom disse. Det har forandret seg til i år. Nå opplever vi trykk fra andre tilreisende også som trenger et sted å sove når de besøker øya, og det gjør at vi får fylt veldig godt opp.

Han stikker ikke under en stol at det har vært krevende under pandemien.

– Vi hadde stort omsetningstap. Det er ikke til å legge skjul på, men vi har brukt tiden godt, og nå er to nye rom på vei. Jeg ser at det ligger et stort potensial her på Leka, og ikke minst om vi samarbeider om å gi gode tjenester til de tilreisende, sier Furre.

Kroneisen smelter, sola skinner og Leka viser seg fra sin vakreste side idet ferga klapper til land. Nye bobiler og campingvogner ruller opp fra kaia og forbi vertshuset, mens andre biler svinger av og parkerer på utsiden av Vertshuset Herlaug.

Denne helgen er det jegere som har meldt sin ankomst, og det er dårlig nytt for rådyrene på Leka som går noen farlige dager i møte.