Ytringen

Ungdommen skal ut i næringslivet

Lars Fredrik Mørch, Sigrun Sund og Mathias Lothe Nilsen er for fullt i gang med å informere årets ungdom som skal prøve seg innenfor jobbsentralen, om hvordan deres sommer kan bli i år. Registrering av papirer, formaliteter og frikort, skal bli begynnelsen på arbeidslivet for mange.

Publisert:

Spente ungdommer som venter på å få tildelt små oppdrag, og sommerjobber møtte spent opp til et informasjonsmøte onsdag 24. juni på Norveg. Her møtte de lederne i prosjektet, bemanningsrådgiver i Manpower Sigrunn Sund, og daglig leder i Namdalkystens næringsforening Lars Fredrik Mørch. I tillegg var nestleder i Nærøysund ungdomsråd Mathias Lothe Nilsen tilstede på møtet, han er behjelpelig for ungdommen på all slags vis og har vært med på å rekruttere ungdommer via blant annet Facebook og Instagram.

Venter på oppdrag

Mørch og Sund har jobbet med prosjektet i ei god stund, og nå skal prosjektet endelig testes. Over 20 ungdommer satt spente og hørte på informasjonsmøtet som ble avholdt på Norveg, og med gode veiledere som har teft for næringsutvikling er prosjektet allerede i gang for fullt.

Ungdommene har registrert navn, e-post, telefonnummer og diverse formaliteter samtidig som de fleste har skafet seg et frikort. Nå venter ungdommene spente på oppringning fra jobbsentralen om et eventuelt oppdrag, og jobb.

– Det er veldig varierte oppdrag, alt fra gressklipping, til barnepass, til maling meddeler Mørch.

Mørch forklarer også at oppdragene vil komme på løpende bånd, og at jobbsentralen allerede har fått flere henvendelser fra folket i ytterdistriktet som trenger hjelp til et eller annet.

– Det kan også være veldig varierende lengder på oppdragene, alt fra en permanent løsning på en uke, til en dag, og kun en time, forsikrer bemanningsrådgiver Sund.

Positiv holdning

Begge prosjektlederne forklarer ungdommen at det viktigste er at man har ei positiv innstilling og et smil på lager.

– Det kommer til å dukke opp mange spørsmål underveis, spesielt når alt er nytt for dere, forteller Sund. Samtidig som hun garanterer at hun alltid vil være tilgjengelig på telefon dersom det vil oppstå spørsmål.

Mørch forklarer videre at denne ordninga er ei veldig god erfaring til det fremtidige arbeidslivet, og man blir absolutt en erfaring eller to rikere - spesielt med alle de varierende oppdragene man kan få.

– Det viktigste av alt, er at alle skal med. Alle som ønsker, og alle som vil, avslutter Mørch.

Skaffe seg nettverk

Nestleder i ungdomsrådet Lothe Nilsen forklarer at dette er en veldig bra mulighet for ungdom å skaffe seg jobb, og å skaffe seg forskjellige erfaringer.

– Det er veldig mange som ønsker seg en jobb, men som ikke har det samme nettverket for å skaffe seg en jobb på egenhånd - og der kan vi bistå og skaffe et større spekter.

Lothe Nilsen forklarer at han sammen med ungdomsrådets leder Tina-Evelyn Buvarp ble glad da de ble kontaktet og at de gledet seg til å inspirere og oppfordre ungdommen i ytterdistriktet.

Vilde Paasche-Buran er en av ungdommene som skal være med i prosjektet Jobbsentralen i år.

– Jeg synes det er super morsomt at de har startet opp dette prosjektet, det er jo en super mulighet for små og store å skaffe seg litt penger gjennom sommeren.

Vilde avslutter med å si at hun er fornøyd med at hun er en del av prosjektet, og hun håper at prosjektet blir vellykket.