Ytringen

Skriver historiebok om skogsdrift

Flisa han noterte på da han jobbet som tømrer har Arnfinn Bråtteng tatt vare på.

Flisa han noterte på da han jobbet som tømrer har Arnfinn Bråtteng tatt vare på.

Jan Gaute Buvik har lenge tenkt å skrive om skogsdriften før i tiden. Nå får han hjelp av Arnfinn Bråtteng, og de skal bruke høsten på å gjøre ferdig boken.

Publisert:

For noen år siden fikk Jan Gaute Buvik en idé om å skrive om skogsdriften i Kvistafjorden og Kreklingfolket som arbeidet der.

– På Kreklingan jobbet en stor andel av de voksne og ungdommene som skogsarbeidere i Kvisten, jeg tror nesten de var seksti-sytti prosent av alle arbeiderne der. Jeg var med selv da jeg var guttungen, så jeg har fått sett mye og vært med på å plante dyrket jord. Jeg følte jeg måtte gi noe tilbake til Kreklingbygda som fostret oss opp, forklarer Jan Gaute Buvik.

- Jeg har kommet over så mange bilder av folk og steder, og mange tilleggsopplysninger, så da tenkte jeg at nå skal jeg lage et eget hefte med dette i, sier Buvik.

I boka får man høre om hvordan skogsdriften var, helt tilbake til 1860-tallet, da Stortinget opphevet de siste lovene som ga enkeltpersoner og sagbrukssamvirker enerett til å drive sagbruk.

– Det blir mange bilder og historier. Noen av bildene har jeg tatt selv, noen har jeg fått og noen har Arnfinn Bråtteng tatt, forteller Buvik.

Arnfinn Bråtteng kommer fra Salsbruket, men bor nå på Kolvereid. Han jobbet som tømrer i tretti år og har vært innom de fleste stedene i Kvisten. Han hjelper Buvik ikke bare med fotografiene, han har også mange spennende historier om hvordan det var å jobbe der. Buvik beskriver han som "et levende oppslagsverk".

– Det er et par år siden jeg begynte å tenke på å lage denne boka. Vi vet ikke hvor tykk den blir, men vi håper på å bli ferdig til jul, sier Buvik.

– Det er fryktelig snedig at bildene og fortellingene endelig blir tatt vare på. Jeg har også tatt vare på noe annet fra den tiden, nemlig den siste flisa mi. På flisa noterte vi hvor mange kubikk vi hogget hver dag, legger Bråtteng til.