Ytringen

Sjekk hullene dine før du legger deg

Statistikken viser at to av tre har hatt mus i hus. En åpning på størrelse med en blyant er alt musa trenger for å komme inn til deg. Sjekk hullene dine før du legger deg i dag, oppfordrer forsikringsbransjen.

Publisert:

I en ny undersøkelse Norstat har gjennomført for Frende svarer 30 prosent at de har hatt skadedyr i hus, mens syv prosent er usikre på om de har hatt det. To av tre sier de har hatt mus i hus.

- For å unngå rotter og mus må du tette boligen din nå, sier fagsjef Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring i en pressemelding. Han samarbeider med de fleste norske forsikringsselskap om bekjempelse av skadedyr.

Mer enn 60 prosent av muse-sakene meldes mellom oktober og februar. Skadedyrene kommer inn via åpninger i bordkledningen eller gjennom ventiler. Inni veggen følger den rør og kabler veggen.

Seks millimeter er nok for mus

- Det er ikke store åpningen de trenger, og ofte ender de opp på kjøkkenet, sier Yngve Høvig som er bygningsskadesjef i Frende Forsikring.

Rotter trenger en åpning på rundt 12 millimeter for å komme seg inn, mens mus kan komme seg inn gjennom en spalte på bare seks millimeter. Dette tilsvarer diameteren på en vanlig blyant.

- Er åpningen stor nok til at du kan stikke inn en blyant, så er den stor nok til at musa kan presse seg inn. Sørg derfor for å sikre eller tette alle åpninger som er større enn dette, anbefaler Magerøy.

Forsikringsselskapet Frende får bortimot daglig meldt skader som følge av mus og rotter. De er ofte uoversiktlige og kommer fort opp i 100.000-kronersklassen.

- Skadene varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer på nærmere to millioner kroner, sier skadesjef Yngve Høvig.

Ser du mus eller rotter på dagtid, er det tegn på et stort angrep.

- De er nattdyr, og holder seg helst skjult. Du gjør lurt i å varsle huseier eller kommunen, som kan sette ut gift og feller. Eller du kan sette ut dette selv, sier Yngve Høvig i Frende.

Rotter og mus er dyktige klatrere og kan hoppe langt. Noe som illustrerer klatreferdighetene, er hvor vanlig det er å oppdage mus i leiligheter som ligger mange etasjer over bakkeplan.

- De kan enkelt klatre via ledninger og grener for å komme seg opp til høyere inntrekksveier til boligen. Det er derfor viktig å forebygge og sikre mot gnagere også over bakkenivå, anbefaler Øyvind Magerøy i Hussoppen.

- Vi hørte nettopp om museplager i fjerde etasje i en blokk, bekrefter Høvig.

Fordi mus og rotter gjerne vil inn i varmen om høsten, er det lurt å ta en runde hvor du sikrer boligen nå.

- Pass på at åpninger er tette, se etter gliper, sprekker, usikrede sluk og rørgjennomføringer. Ventiler og luftekanaler skal ha finmasket netting. Du bør også holde orden rundt huset og sørge for at husholdningsavfall ikke ligger åpent, sier Yngve Høvig.

Utendørs bør du rydde nedfallsfrukt og fjerne mulige vannkilder. Gnagere trenger vann, mat og oppholdssteder. Fjerner du et av disse, må de søke videre, sier Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring.