Ytringen

MOT til å drømme

Vi står foran et nytt år med nye muligheter. Alle er vi enige om at året vi nå er i ferd med å avslutte har vært utfordrende på mange måter. Vi har, og er, preget av situasjonen med et skremmende virus som det er vanskelig å få kontroll ...

Publisert:

Vi står foran et nytt år med nye muligheter. Alle er vi enige om at året vi nå er i ferd med å avslutte har vært utfordrende på mange måter. Vi har, og er, preget av situasjonen med et skremmende virus som det er vanskelig å få kontroll på. Likevel har 20202 vært et år der vi har blitt kjent med nye sider av oss selv. Vi har vært nødt til å senke tempoet, vi har vært nødt til å bruke mer tid hjemme, vi har vært nødt til å tenke alternative løsninger på det meste. Og jeg synes vi har vært flinke. Lokalt i Nærøysund har vi sett hverandre, vi har tatt de nødvendige hensyn og vi har fått en bedre forståelse for hva som kan gå galt.

Nå som vi står foran et splitter nytt år er det selvsagt lov å drømme om bedre tilstander. Å ha MOT til å drømme mener jeg er viktig. Å ha MOT til å fantasere, ønske seg ting og rydde litt opp i hva det er du ønsker deg av 2021. Kall det gjerne å visualisere året som kommer. Se for deg hva du vil gjøre, hva du vil utrette. Vis MOT til å leve. Planlegg som om det er lite tid å gjøre det på, ikke utsett det du har lyst til. Finn ut hva det er du ønsker deg og filtrer bort uviktige ting som ikke har noen verdi.

Mange ganger i livet handler det om å gripe sjansen når den kommer for å oppnå drømmene våre. Samtidig kan vi oppleve at vi er avhengige av andre for å kunne oppfylle drømmene. Drømmer kan starte i det små og utvikle seg til noe skikkelig stort. Brenner du ordentlig for noe vil du kunne klare å få det til. Det kan være en drøm å lykkes med skolegang, familieliv, jobb og karriere. Mange idrettshelter sier de har fått oppfylt drømmen sin når de setter nye rekorder, vinner et mesterskap eller kommer til et sluttspill. Det handler om å lede seg selv på rett vei. Da kan det være godt å ha flere ledestjerner som er med på å lede oss på riktig vei. Slike forbilder er uhyre viktig. Tenk etter hvem som er din ledestjerne, eller hvem som kan bli det.

Jeg har blitt spurt om hvorfor det er så viktig å ha drømmer og hva er forskjellen på drømmer, ambisjoner og visjoner? For hva er det som skiller en plan, en visjon, et mål, en drøm og en fantasi? Jeg tror det kun handler om hvilke begrep vi bruker. Hvis jeg sier jeg har en plan, kan det være en annen person har det samme målet, men kaller det en drøm eller en ambisjon om å få det til. Jeg tror og at det å fantasere ligger nært det å drømme. Å se for seg ting du ønsker deg, ting du vil skal skje. Slike fantasier, eller drømmer om du vil, er med på å gjøre hverdagen litt mer spennende og de gir en indre drivkraft som fører til handling. For vil du oppnå noe må du selv sørge for å få det gjort. Det er mye glede i en drøm. Selv om du ikke alltid oppnår drømmen har det vært mye glede og spenning på vei mot målet. Du har uansett lært noe, gjort deg erfaringer. Selvsagt er det viktig å nå de mål du setter deg, men ikke døm deg selv for hardt om noen planer, fantasier, drømmer eller ambisjoner ikke lykkes. Vi har et langt år foran oss og masse av tid til å prøve igjen. Godt nytt år alle sammen.