Ytringen

Kviin mottok kulturpris etter endt konsert

Kulturprisen 2022. Bak fra venstre: Trine Vikestad, Anette Vikestad, Camilla Brevik, ordfører Britt Helstad, May Kristin V. Trøan og Veronica Nygård Otervik. Foran fra venstre: May Helen Lindsetmo og Wenke Ryan.
 Foto: Andreas Gatare Øvergård

Kulturprisen 2022. Bak fra venstre: Trine Vikestad, Anette Vikestad, Camilla Brevik, ordfører Britt Helstad, May Kristin V. Trøan og Veronica Nygård Otervik. Foran fra venstre: May Helen Lindsetmo og Wenke Ryan. Foto: Andreas Gatare Øvergård

Publikum kjente i høyeste grad sin besøkelsestid da damekoret Kviin inviterte til sin Vill vest-forestilling på Toppen forsamlingshus lørdag. Koret fyller 20 år i år, og har seks aktive sangere i jubileumsåret. Etter konserten overrakte ordfører Helstad årets Kulturpris til Kviin.

Publisert:

Det var en redusert utgave av Kviin som stod på scenen lørdag. På det meste har 14 damer vært del av koret, men denne utgaven har bare seks aktive sangere. I løpet av halvannen times tid tok de seks damene Wenke Ryan, May Helen Lindsetmo, Trine Vikestad, Camilla Brevik, Anette Vikestad og Veronica Nygård Otervik oss gjennom over 15 forskjellige låter.

Sang og dans under åpningsnummeret "Cotton eye Joe".
 Foto: Andreas Gatare Øvergård

Sang og dans under åpningsnummeret "Cotton eye Joe". Foto: Andreas Gatare Øvergård

Fra en humoristisk vinkling på åpninga med «Cotton Eye Joe», via «Jolene», «Ring of Fire» og «I will always remember us this way» til gåsehud under «River in the rain» og tilnærmet gospelfølelse mens koret sang «My church». Et par forkjølte stemmer og litt lav lyd på enkelte mikrofoner og instrumenter trakk litt ned, men konserten som helhet holdt et høyt nivå. Å i det hele tatt ta valget å arrangere en korkonsert med så få sangere er herlig galskap.

Gjesteopptreden

May Helen Vikestad Trøan har vært del av Kviin i en årrekke, men har for tiden permisjon fra koret. Det forhindret henne dog ikke fra å ha en gjesteopptreden med «Folsom prison blues», noe som løftet tempoet i det musikalske (og stemningen i salen) umiddelbart.

May Kristin Vikestad Trøan gikk "all in" med sitt nummer.
 Foto: Stine Vikestad

May Kristin Vikestad Trøan gikk "all in" med sitt nummer. Foto: Stine Vikestad

Bandet under ledelse av Øyvind Nordstrand var definitivt med på notene, og under Vikestad Trøans nummer hadde hver enkelt av musikerne foruten Eskil Skarstad sitt eget soloparti. Skarstad, som bare hadde fire strenger på bassgitaren sin, lot de andre briljere uten å kreve sine sekunder av berømmelse. Odd Walter Bakksjø fikk heller ikke lov til å være bare gitarist, og sang « Whiskey Lullaby» sammen med Wenke, Camilla og Trine i Kviin.

Høy gjenkjennelsesfaktor

Kviin har valgt materiale som spenner over flere tiår når de har satt seg ned for å velge ut sanger til konserten. Dette gjorde at både unge og ikke fullt så unge i salen kjente igjen i hvert fall noe av repertoaret. For undertegnede ble denne følelsen veldig sterk da introen på en av verdens vakreste låter, «The Dance», skrevet av Tony Arata til Garth Brooks sent på 80-tallet, plutselig hørtes på Toppen. Å ha med låter fra Johnny Cash blir heller aldri feil.

Camilla Brevik og Trine Vikestad.
 Foto: Andreas Gatare Øvergård

Camilla Brevik og Trine Vikestad. Foto: Andreas Gatare Øvergård

Kulturpris

Etter endt konsert gikk ordfører Britt Hekstad opp på scenen og gratulerte damene med sitt 20-årsjubileum. Da hun kom så langt at hun fortalte at årets kulturpris går til Kviin, reiste folket seg og applauderte for andre gang. Ordføreren la til grunn hvor allsidige korets første 20 år har vært, og hvor tilstede det har vært i både sorg og glede, enten med hele koret, deler av koret, eller enkeltmedlemmer. Hennes ønske var at prisen ikke bare skal være en takk, men også en motivasjon til å fortsette arbeidet med å glede andre.

– Jeg kjenner at det er godt og trivelig at arbeidet vi legger ned blir verdsatt, samtidig høres 20 år forferdelig ut siden vi anser oss selv som unge og spreke. Men vi skjønner at noe er i ferd med å skje når vi må justere koreografi etter fysikk. Tusen takk for prisen, ny konsert kommer snart, avsluttet Camilla Brevik på vegne av Kviin.

Bandet bestod av Øyvind Nordstrand, Odd Walter Bakksjø, Stig Roger Selvåg, Mikkel Vammen Nordstrand og Eskil Skarstad.
 Foto: Andreas Gatare Øvergård

Bandet bestod av Øyvind Nordstrand, Odd Walter Bakksjø, Stig Roger Selvåg, Mikkel Vammen Nordstrand og Eskil Skarstad. Foto: Andreas Gatare Øvergård