Ytringen

Hva heter tyttebær på engelsk?

Sofie og Knut Gutvik kastet seg ut i naturstiens utfordringer med smil og latter.

Sofie og Knut Gutvik kastet seg ut i naturstiens utfordringer med smil og latter.

Forrige uke var det Friluftslivets uke, og flere lag og foreninger avholdt arrangementer i ytterdistriktet. En av den var Kjella IL.

Publisert:

Det regnet litt denne lørdags formiddagen, men postene langs naturstien langs lysløypa på Holupp er heldigvis laminerte og deltakerne har regntøy. Allerede ved den første posten må skolekunnskapene hentes frem igjen, for hva heter tyttebær på engelsk.

– Er det A. Red whortleberries, B. Cranberries eller C. Red boysenberris, spør Sofie Gutvik mannen sin Knut. Etter litt betenkningstid noteres et svar ned på medbrakt skjema, før de går videre til neste på.

Når neste lille flokk kommer ruslende finner mamma Mette Lundseng tyttebær like ved som hun plukker og gir til datteren Maia. Så da passet det jo med tyttebærspørsmål.

Hva tror du? Svaret finner du i slutten av stykket.

Nytt toppdekke

Kjella IL fikk for tre dager siden godkjent det nye toppdekket i lysløypa, så nå er idrettslaget klar til å gi innbyggerne i området en god 2,5 lang lysløype når vinteren setter inn.

– Dette har vi jobbet for lenge og endelig har vi det. Derfor benytter vi også dagen til å feire dekket og så har vi tatt med Folkehelseuka 2020, sier leder Gunnhild Gutivk.

Hun har tatt oppstilling ved bålpanna og skal sørge for varme pølser og kaffe til de som kommer innom, og er godt fornøyd med alle som har tatt turen.

Friluftsuka

Det er Norsk Friluftsliv og de norske friluftslivsorganisasjonene som står bak denne årlige markeringen. Uka ble sparket i gang med den landsdekkende sove-ute-aksjonen #nattinaturen lørdag 5. september.

Friluftslivets uke i 2019 ble den største noensinne, med over 1.400 spennende arrangementer og turer over hele landet.

Alle aktivitetene som finner sted i løpet av uka, er i regi av lokale lag og foreninger, organisasjoner, friluftsråd, eller kommunen.

Svaret

Lingonberry svarte du kanskje umiddelbart, og det er riktig det. Men kjært barn har mange navn, også når det kommer til tyttebæret. Riktig løsning her er A. Red whortleberry.

Andre ord for tyttebær er cowberry, lowbush cranberry, mountain cranberry, partridgeberry, red billberry og rock cranberry.