Ytringen

Gjenåpnet butikken etter flere tiår

Andrea Borchardt har, sammen med sin samboer Hans Govasli, brukt det siste året på å sette i stand Foldereids eldste butikk.
 Foto: Stine Vikestad

Andrea Borchardt har, sammen med sin samboer Hans Govasli, brukt det siste året på å sette i stand Foldereids eldste butikk. Foto: Stine Vikestad

Kobi-butikken på Foldereid har vært stengt lenge. På lørdag ble den åpnet igjen, for første gang på over 30 år.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.06.2022 kl 11:10

Det er Andrea Borchardt og samboeren Hans Govasli som kan takkes for at det nå er mulig å besøke Kobi-butikken på Foldereid og finne den med åpne dører.

– Vi har samarbeidet med Andrea i dette prosjektet og fungert litt som en rådgiver og motivator, sier Kari Hestad, kulturmedarbeider i Nærøysund kommune.

– Vi er så heldige at vi har fått fulgt de i prosessen. Vi er veldig glade for at dere har fått til dette og at dere har tro på denne idéen. Dette er berikende til Nærøysund og for Foldereid.

Andrea selv stråler av glede når hun endelig kan åpne Kobi-butikken. Hun fikk flere åpningsgaver av den takknemlige befolkningen. Andrea fikk blant annet blomster, et flagg å henge utenfor døren, og av de gamle eierne fikk hun det gamle kasseapparatet som hadde stått i butikken tidligere.

Andrea Borchardt har åpnet Kobi-butikken på Foldereid etter at den har stått stengt i flere tiår.
 Foto: Stine Vikestad

Andrea Borchardt har åpnet Kobi-butikken på Foldereid etter at den har stått stengt i flere tiår. Foto: Stine Vikestad

– Jeg er veldig begeistret over at jeg har åpnet butikken nå, selv om jeg egentlig ikke hadde tenkt å drive butikk, smiler Andrea.

Andrea jobber egentlig som birøkter. Da hun så etter nye driftslokaler, fikk hun vite at den eldste butikken på Foldereid skulle selges.

– Jeg ville se på det og fikk en omvisning her. Dette må bevares og her må vi få liv i butikken igjen, tenkte jeg med en gang. Jeg overtalte samboeren min fort og siden mai i fjor har vi jobbet med å komme i gang. Det har vært mye og intenst restaureringsarbeid på oss to.

Kobi-butikken vil ikke bli som hvilken som helst annen butikk. Her er målet å tilby lokale matvarer og et koselig besøk til både lokalbefolkningen og gjennomreisende.

Det tok ikke lang tid før butikken ble fylt av både gamle og nye kunder.
 Foto: Stine Vikestad

Det tok ikke lang tid før butikken ble fylt av både gamle og nye kunder. Foto: Stine Vikestad

– Jeg har aldri drevet, eller jobbet i, en butikk før. Jeg håper det går bra og satser på at også en del turister vil ta turen innom når de kjører forbi Foldereid, fortsetter hun.

Det er ikke bare Andrea og Hans som er glade for at butikken er gjenåpnet. Lokalbefolkningen strømmer til og flere deler sine historier med Kobi-butikken. To av kundene, et par eldre damer, fortalte at da de vokste opp som naboer til Kobi-butikken. Da de var små pleide de å gå til butikken og kjøpe is.

– Denne butikken får fram hva Foldereid har vært før og vil være et supplement til Foldereid og innbyggernes identitet, sier Hestad.