Ytringen

Advarer trønderske gutter og menn mot seksuell utpressing på nett

Anita Kjønnøy i Trøndelag politidistrikt ber gutter og menn i hele fylket være på vakt.
 Foto: Politiet

Anita Kjønnøy i Trøndelag politidistrikt ber gutter og menn i hele fylket være på vakt. Foto: Politiet

Flere gutter og menn i Trøndelag er den siste tiden utsatt for utpressing, etter å ha blitt lurt til å sende nakenbilder eller onanere på webkamera for det som fremstår som jevnaldrende jenter.

Publisert:

Politiets nettpatrulje i Trøndelag har de siste ukene mottatt et titalls henvendelser med saker der trøndere i alderen 14 til 35 år er blitt presset for penger, etter å ha blitt lurt til å vise seksuell aktivitet på webkamera. Det guttene ikke har visst, er at de egentlig har chattet med organiserte kriminelle. Rett etter at videosamtalen er avsluttet, blir de utsatt for pengekrav, med trusler om at opptak av videoen vil bli delt med alle på deres vennelister i sosiale medier, om de ikke betaler.

- Vi frykter at det er store mørketall, og opplever at dette er skambelagt og vanskelig å snakke om for de som blir utsatt for dette, sier politioverbetjent og fagleder i Nettpatruljen i Trøndelag, Anita Kjønnøy i en pressemelding fra Trøndelag Politidistrikt.

Politiet har den siste tiden registrert saker i flere kommuner i Trøndelag, og oppfordrer gutter og menn til å være svært varsomme når de chatter og har videosamtaler med personer de ikke har møtt i det virkelige liv. Ofte starter det med en oppfordring til å gå over i privat chat, eller bytte plattform.

- Dette er organiserte kriminelle som fremstår svært troverdige, helt til videosamtalen er over og pengekravet kommer. Ettersom vi daglig oppdager nye saker i Trøndelag, ønsker vi å advare mot dette. Ikke la deg lure, sier Anita Kjønnøy.

Det er også viktig å ta kontakt med politiet hvis du har blitt utsatt for seksuell utpressing på nett, og å snakke med noen du stoler på. Den som er utsatt for dette har ikke gjort noe galt eller ulovlig. Selv om det føles skambelagt, er det viktig å ikke sitte alene med dette.

- Politiet ser alvorlig på dette, fordi det krenker barn og unges kropp og seksualitet, og kan påvirke psykisk helse. Politiet kan sette utsatte i kontakt med hjelpeapparat og etterforske sakene, også i samarbeid med andre lands politi, sier Anita Kjønnøy.

Forebyggende råd:

· Ha et bevisst forhold til hva du deler

· Vurder å skjule vennelistene dine på sosiale medier

· Å ha en lukket profil gjør det vanskeligere for kriminelle

· Vær varsom om noen du ikke kjenner tar direktekontakt eller vil ha deg på en privat chat

Om du er utsatt:

· Bryt kontakten og ikke betal, det vil komme nye krav

· Snakk med en voksen og få hjelp

· Anmeld saken til politiet

Du kan kontakte Nettpatruljen i Trøndelag på chat: www.facebook.com/polititrondelag